De Griekse premier Alexis Tsipras legde dinsdag de nadruk op vermeende verschillen van inzicht tussen het Internationaal Monetair Fonds en de eurolanden over de oplossing van de schuldencrisis van Griekenland.
Het is cruciaal dat Griekenland en zijn geldschieters een levensvatbaar akkoord bereiken voor de lange termijn zodat beide partijen niet elke paar maanden terug hoeven te keren naar de onderhandelingstafel, zei de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdag.
Het grootste struikelblok in de al maanden voortslepende onderhandelingen is volgens Tsipras het verschil van mening tussen de Europese crediteuren en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de herstructurering van de Griekse schuldenlast. ,,De grootste tegenstrijdigheid is dat het IMF maatregelen en een herstructurering wil, terwijl Europa de nadruk legt op maatregelen zonder herstructurering. Griekenland wil een ,,IMF à la carte”, aldus de premier.
Volgens de Duitse tabloid Bild zou de Griekse regering intussen overwegen om een grote terugbetaling van leningen aan het IMF, per 30 juni, met liefst zes maanden op te schorten. Zich beroepend op bronnen in Griekse regeringskringen, stelt Bild dat er “technische mogelijkheid” zou zijn gevonden om dit conform de statuten van het IMF voor elkaar te krijgen.
De Griekse overheid heeft het IMF echter niet verzocht om uitstel voor de aflossing van 1,55 miljard euro die het land de geldschieter eind juni verschuldigd is, zei een regeringsfunctionaris die anoniem wenste te blijven dinsdag in reactie op het artikel in Bild.
Tijd voor akkoord Griekenland slinkt
De dreiging van een Grieks bankroet wordt hoe dan ook steeds groter, volgens Jens Weidmann, president van de Duitse centrale bank. "De tijd dringt", liet de bankpreses maandag optekenen.
"En de kans dat er geen oplossing wordt gevonden stijgt daarmee met de dag", vervolgde Weidmann, die sprak tijdens een symposium van de Bundesbank in Frankfurt. Volgens hem lijkt het de Grieken te ontbreken aan welwillendheid om tot een overeenkomst met de schuldeisers te komen.
Weidmann benadrukte daarbij dat het land alleen met schuldhulpverlening op de korte termijn niet is geholpen. ,,Het doel moet zijn dat de Grieken op eigen benen kunnen staan. Daarmee ligt de bal op dit moment overduidelijk bij de Griekse regering", zei hij.
Op donderdag 18 juni komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen en op 25 juni is er een EU-top van regeringsleiders.
Volgens onder meer zakenkrant The Financial Times zouden de eurolanden een extra top over Griekenland overwegen, voor aanstaande zondag. Maar de kans daarop hangt mede af van de uitkomst van de vergadering van de ministers van Financiën van donderdag. Als daar geen voortgang wordt geboekt in de technische onderhandelingen, is er voor de leiders van de eurolanden geen reden apart bijeen te komen.
Vertrouwensdip beleggers
Het vertrouwen van Duitse beleggers in de economie is in juni verder gedaald door de aanhoudende onrust rond Griekenland, maakte het gerenommeerde onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekend.
De ZEW-index, die het vertrouwen in de komende drie tot zes maanden weerspiegelt, daalde naar 31,5, van 41,9 een maand eerder. Daarmee staat de index op het laagste niveau sinds november vorig jaar. Economen rekenden in doorsnee op een daling tot een stand van 37,3.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl